Folytatható a futball – felelős korlátok mellett

2020. november. 12., 12:26   |    

Folytatható a futball – felelős korlátok mellett

Az MLSZ Elnöksége mai ülésén a friss, tegnap éjjel megjelent 484/2020. (XI. 10.) számú kormányrendelet alapján – amely lehetőséget ad a versenyszerű sporttevékenységre, edzések és mérkőzések megtartására – az amatőr felnőtt és utánpótlás futballbajnokságok, futballversenyek felelős folytatása mellett döntött.

Tisztelt Egyesületi Vezetők!

Mint ismeretes, 2020. november 11-től érvényes 484/2020. (XI. 10.) számú – a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló – kormányrendelet értelmében az országos sportági szakszövetségek (és annak megyei szervezeti egységei) által bonyolított valamennyi (hivatalos, felkészülési, klub által rendezett egyéb) magyarországi sportrendezvény – az MLSZ esetében minden labdarúgó- és futsalmérkőzés – csak a nézők kizárásával, zárt kapuk mögött rendezhető meg. Ennek feltételeiről az alábbiakban nyújtunk tájékoztatást.

Az MLSZ Elnöksége ülésén, a 484/2020. (XI. 10.) számú kormányrendelet alapján – amely lehetőséget ad a versenyszerű sporttevékenységre, edzések és mérkőzések megtartására – az amatőr felnőtt és utánpótlás futballbajnokságok, futballversenyek felelős folytatása mellett döntött.

MLSZ 22/2020(11.11.) SZÁMÚ hivatalos értesítője ITT olvasható!

Az MLSZ-központ és a megyei igazgatóságok által kiírt versenyek mérkőzéseire zárt kapuk mellett (nézők kizárásával), illetve az NB III-nál alacsonyabb osztályúcsapatoknál akár egyoldalú – és versenyügyi következményektől mentes – halasztási lehetőség mellett kerülhet sor. Az aktuális, soron következő játéknapján pályára lépésre kötelezett csapatok egyoldalúan is kérhetik mérkőzésük elhalasztását. Ezáltal az előttünk álló – a veszélyhelyzetre vonatkozó aktuálisan hatályos kormányrendeletek alapján, ma még bizonytalan ideig tartó – időszakban a mérkőzéseken való részvétel önkéntes.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben egy – NB III-nál alacsonyabb osztályú – amatőr felnőtt vagy utánpótláscsapat nem tud, vagy nem kíván kiállni az adott bajnoki mérkőzésre, akkor (a mérkőzés előtt legalább 2 nappal) új időpont kitűzését kezdeményezheti, akár több alkalommal is. (A versenyszervező természetesen körültekintően tűzi majd ki az új időpontot – első körben lehetőség szerint arra az időpontra, amiben az érintettek megegyeznek.) Mindennek semmilyen hátrányos következménye nincs a klub(ok)ra nézve, viszont így a találkozók száma a bajnokság végére változatlan maradhat, vagyis van esély az eredeti kiírás szerint lebonyolítani a versenyeket. (A mérkőzések elhalasztásának módjáról jelen közleményünk végén adunk részletes tájékoztatást.) A bajnokságok jövő tavaszra tervezett befejezésének végső időpontja a -Megyei I. osztály kivételével- események alakulása szerint rugalmasan módosítható. Természetesen azokban a bajnokságokban, ahol a feljutás osztályozó mérkőzésen/ken dől el annak időpontját figyelembe kell venni, valamint azt, hogy a 2020-21 évi bajnoki szezon 2021.06.30-ig tart és addig végeredményt kell hirdetni. A maszk használata természetesen a mérkőzések előtt és után szigorúan kötelező! Az MLSZ és a Somogy Megyei Igazgatóság ezúton is felhívja a figyelmet a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezés alapvető általános előírásainak folyamatos, felelősségteljes betartására. E fenti rendelkezés értelmében az MLSZ Somogy Megyei Igazgatóság igyekszik szövetségi ellenőrök delegálásával segíteni és felügyelni a zárt kapus mérkőzések megrendezésének helyi feltételeit. A nézők kizárásával rendezett futballeseményeken a sportpálya területére belépő személyekről külön névsor leadása kötelező mind a hazai, mind a vendég sportszervezet részéről. Az ehhez kapcsolódó eljárásról igazgatóságunk külön tájékoztatást nyújt az érintett klubvezetők, csapatok számára. (Lásd: Az ELN-181/2020 (11.11.) számú elnökségi határozat 2. számú melléklete)

ELN-181/2020 (11.11.) számú elnökségi határozat 2. számú melléklete ITT olvasható!

A mérkőzések egyoldalú elhalasztásának bejelentését a mérkőzés előtt kettő (2) nappal, a somogy@mlsz.hu e-mail címre kérjük megküldeni. A sportszervezet, amennyiben úgy dönt, hogy nem kíván pályára lépni akár felnőtt -, akár valamelyik korosztályos -, akár összes csapatával, elegendő egyszer jeleznie felénk!

Kérjük, hogy a bejelentésen túl az ügyviteli rendszerben (ifa.mlsz.hu) is szíveskedjenek 2020.12.31. 00:00 dátummal feltölteni a halasztani kívánt mérkőzést, mérkőzéseket, és az indoklásba hivatkozzanak az MLSZ Elnökségi határozatra.

Kérjük ezzel egyidőben vegyék fel kapcsolatot az aktuális ellenféllel/ellenfelekkel és lehetőség szerint egyezzenek meg a mérkőzés/ek lejátszásának új időpontjában, mert ennek hiányában, azt a VB-nek kell határozattal megállapítani, és az időpont megállapító határozat ellen nincs jogorvoslati lehetőség.

Kérjük, hogy a mérkőzések egyoldalú elhalasztásának bejelentését IDŐBEN a 2 napos határidő betartásával tegyék meg (a „Kései mérkőzéslemondás és jelzés nélküli ki nem állás versenyügyi és fegyelmi következményei a vírushelyzetben is érvényben maradnak).

A tervezhetőség miatt közöljük a Az MLSZ SMI által szervezett bajnokságok tavaszi kezdésének tervezett időpontját.

Megyei I. osztály 2021.03.06 

Megyei II. osztály 2021.02.20 

Megyei IV. osztály 2021.03.20 

Regionális U-19-17 bajnokságok 2021.02.20 

Megyei U-16 Bajnokságok 2021.04.03 

Megyei U-14 Bajnokságok 2021.04.02 

Somogy Megyei Női felnőtt 3/4pályás 2021.04.18 

Somogy Megyei Leány U-16 3/4pályás 2021.04.17 

Megyei III. osztály 3 fordulós bajnokságok kész sorsolás, kezdés 2021.03.28.

Felhívjuk mindenkinek a figyelmét, hogy a bajnokságok lebonyolításával kapcsolatban hozott elnökségi döntés természetesen csak a veszélyhelyzet ideje alatt van érvényben. Kérjük szíves együttműködésüket a határozatokban és a mellékletben foglaltak betartásában.

MLSZ SMI


További hírek

Általános
Somogy Vármegyei Veterán labdarúgó bajnokság.
Általános
Bővült a Somogy vármegyei játékvezetők száma
Szponzorok