Edzőtáboroztak a Somogy vármegyei játékvezetők

2023. augusztus. 15., 15:28   |    

Edzőtáboroztak a Somogy vármegyei játékvezetők

Felkészültek a 2023/24-es bajnoki szezonra.

Július végén tartotta meg nyári edzőtáborát az MLSZ Somogy Vármegyei Labdarúgó Játékvezetői Bizottsága. A részvétel minden aktív sporttárs számára kötelező volt, aki a 2023/24-es őszi szezonban működni szeretne. Ahhoz, hogy valaki játékvezetőként tevékenykedjen, sikeres fizikai és elméleti tesztet kellett teljesítenie. Aki nyaralás vagy munkahelyi elfoglaltság miatt nem tudott részt venni a szakmai napon, annak lehetősége volt pótteszten teljesíteni a követelményeket. A szakmai nap programja egy rövid köszöntővel indult, ahol Fodor Gyula, az MLSZ Somogy Vármegyei Játékvezetői Bizottság elnöke tartotta meg beszámolóját az elmúlt időszakról, illetve az elnökség munkájáról. Ezt követően Nemes Nándor, az MLSZ Somogy Vármegyei Igazgatóság igazgatója számolt be a következő szezon aktualitásairól.

A játékvezetők Kiss Balázs, az MLSZ Somogy Vármegyei Játékvezetői Bizottság instruktora, illetve Bana Gergely, NB II-es játékvezető révén megismerhették az IFAB által 2023 nyarán meghozott játékszabály-változásokat.

A legfontosabb a kezezés szabálytalanság megváltozott értelmezése. A testről, lábról vagy a csapattárs testéről, lábáról megpattanó labda - még ha NEM természetes testtartásban is találja el a kezet, akkor sem kell szabálytalannak minősíteni. Nem új szabály, de nem szabad elfelejteni, hogy alapvetően sárga lapot sem kell adni a kezezés szabálytalanságért.

Új szabály alatt értjük még, hogy gólok alkalmával a gólöröm miatt elvesztegetett időt be kell számítani a hosszabbításba. Szintén nem újdonság, de fokozottan felhívták a figyelmet a reklamáló edzők elleni határozottabb fellépésre.

Továbbra is előtérbe van helyezve a játékosok testi épségének védelme, köztük a felelőtlen és súlyos szabálytalanságok elbírálása, mivel az utóbbi években megszaporodtak a lábfejre, bokára rálépéses és taposásos szabálytalanságok.

A játékvezetői Utánpótlás Csoport tagjai számára magasabbak a követelmények, hiszen őket az országos kerettagságra készítik fel. Az őszi szezonban három utánpótlás nap fog megrendezésre kerülni, ahol a képességek célzott fejlesztése lesz napirenden, mert cél, hogy minél többen bemutatkozhassanak a férfi NB III. bajnokságban, illetve a női NB II. és NB I-ben.

Az MLSZ Somogy Vármegyei Igazgatóságának köszönhetően, egy nagyszabású beruházási projekt keretein belül a játékvezetők komplett, egységes, a 2022-es Katari világbajnokságon is használt türkiz színű Adidas felszerelést kaptak.

Ennek okán is a játékvezetők minden értelemben felkészültek az új kihívásokra, várják a 2023/24-es bajnokság kezdetét.


További hírek

Általános
Somogy Vármegyei Veterán labdarúgó bajnokság.
Általános
Bővült a Somogy vármegyei játékvezetők száma
Szponzorok