LIGA és időpont egyeztető értekezlet 2019 ősz

2019. szeptember. 12., 14:55   |    

LIGA és időpont egyeztető értekezlet 2019 ősz

A Magyar Labdarúgó Szövetség Somogy Megyei Igazgatósága Liga és időpont egyeztető értekezletet tartott augusztus 08. -án, csütörtökön 15 órakor.

17 téma lett ismertetve a somogyi csapatok megjelent képviselőivel. A különböző tematikájú prezentációkat szakfelelősök és a megyei igazgató ismertette.

Nemes Nándor megyei igazgató moderálása mellett az alábbi témák kerültek ismertetésre:

1.      Edzőképzés - Kredit gyűjtő konferencia Kaposváron 08.08 Sisa Tibor

A Magyar Labdarúgó Szövetség Edzőképző Központja a 2019-2020-as bajnoki szezonban UEFA „B” labdarúgó edzőképző tanfolyamot indít Kaposváron, melynek a felvételije augusztus 07-én zajlott. Továbbá az MLSZ Edzőképző Központ UEFA PRO, Elite Youth A, UEFA A és UEFA B licences edzők részére kreditpontgyűjtő konferenciát szervezett augusztus 08-án szintén Kaposváron. Az egész napos, elméleti és gyakorlati részből álló képzés előadója Sisa Tibor, az MLSZ Edzőképző Központ igazgató-helyettese volt. A rendezvényen Nemes Nándor MLSZ SMI igazgató és Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott, az MLSZ Somogy Megyei Igazgatóság Társadalmi Elnökségének tagja is köszöntötte a mintegy 400 résztvevőt. Külön öröm a Somogy Megyei Igazgatóság számára, hogy Kaposvárra került egy ilyen nívós Továbbképző Konferencia, főleg mivel hamarosan bővül a hallgatók köre, hiszen a konferenciát megelőző nap újabb B licences tanfolyam felvételijét zajlott Kaposváron. A konferencia a csapatjáték szervezés lehetőségei az ellenfél labdabirtoklása esetén témakörről szólt.

2.      Defibrillátor projekt

A Magyar Labdarúgó Szövetség defibrillátor eszközbeszerzési pályázatot hirdetett a tavasszal, amelynek célja - összhangban az MLSZ stratégiájával -, hogy a speciális eszköz beszerzésének támogatásával az MLSZ hozzájáruljon ahhoz, hogy az önkormányzatok és a sportszervezetek, a játékosok és a bírók életvédelmét megfelelő minőségű eszközzel biztosíthassák. Az MLSZ szándéka szerint (Infrastruktúra szabályzat 6. § (13) bekezdés d) pontjának rendelkezése) a megyei labdarúgó pályákon (megyei I. és alacsonyabb osztályú labdarúgó pályák) a 2020/21-es bajnoki évadtól kezdődően kötelező lesz újraélesztő készülék (defibrillátor) elhelyezése. Az MLSZ ezzel a pályázati kiírással az eszközhöz jutás költségeit igyekezett minimalizálni az egyesületek szempontjából, valamint a képzési feltételeket is biztosította. Ez a projekt 2. körben zajlik az MLSZ-nél, így a Megye I-től Megye IV-ig valóban szinte az összes egyesület tudott élni a kedvező lehetőséggel.

3.      TV8

Az MLSZ SMI a sikeres tavaszi próbaidőszakot követően a 2019-20-as őszi szezonra is szolgáltatási szerződést kötött a TV8 Média ZRT-vel. Továbbra is az ADAMA Megye I mérkőzéseiről készítenek összefoglalókat és teszik közzé internetes felületeiken.  Továbbá az egyesületeink közül Somogysárd és Kadarkút vállalta, hogy a TV8 Média ZRT támogatásával, de saját emberrel a hazai mérkőzéseiket felveszik és abból a TV8 el tudja készíteni az összefoglalót. Az igazgatóság támogatásával egy gólszépségversenyt is meghirdetett a szolgáltató.

4.      Bozsik Egyesületi Program (BEP) - E nevezés (08.07 12:00-tó1 - 08.12-ig)

Az MLSZ SMI által tájékoztatva lettek az egyesületek arról, hogy az e-nevezés felületet frissítés miatt az előzetes nevezési határidőhöz képest későbbi időpontban érhetik el a csapatok, valamint személyi változások is történtek a régiós koordinátorok tekintetében és az ő elérhetőségeik is ismertetve lettek.

Régiós koordinátorok:

PMFC = Dávid Roland   30 / 9552 – 582; david.roland@mlsz.hu

PFLA = Herczku István   30/ 7742 – 721; herczku.istvan@mlsz.hu

ILLÉS = Biegner Dániel   30/ 7742 – 594; biegner.daniel@mlsz.hu

5.      Cégkapu

A somogyi igazgatóság tájékoztatta az érintett egyesületeket arról, hogy 2019.08.15. napjától a sportfejlesztési programok kérelmi felületének használatához át kell térni a személy alapú azonosításra, ugyanis az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény alapján minden eljáró személyt egyedileg azonosítani kell. Ehhez szükség van:

"l. Minden rendszert használó személy részére érvényes ügyfélkapu regisztrációra; 2. Minden pályázni kívánó sportszervezetnek érvényes cégkapu regisztrációra; 3. Minden rendszert használó személynek a jogosultságait meghatározó tanúsítványra.

Bővebb információ az alábbi linken érhető el: https://tao-palyazatok.mIsz.hu/ Letölthető dokumentumok menüpont - Egyéb TAO dokumentumok alatt: EÜSZ Tv. tájékoztató.

6.      Mobil applikáció - tervezet, előkészítési fázis

Bajnokságok, mérkőzések megjelenítése. Gólok, sárga/piros lapok megjelenítése. Értesítés. Push üzenet. Góllövőlista

7.         Fogadási csalások (stb) - Pályarendszabályok megkövetelése, közzététele

AZ MLSZ nyomon követi és intézkedéseket tesz a fogadási csalások megakadályozása érdekében a megyei csapatok mérkőzéseinek vonatkozásában. A jelenlévőkkel a megyei igazgató ismertette azokat az oldalakat, ahol alacsonyabb osztályú bajnoki vagy barátságos mérkőzéseit meg lehet találni (Bet365, Maratonbet, Bwin, Tempobet, Madbet). Tájékoztatva lettek az egyesületek képviselői arról, hogy miért nem lehet közvetíteni a mérkőzésekről és hogyan akadályozható meg a közvetítés. Ahhoz ugyanis, hogy valaki a versenyrendszerben szervezett mérkőzések esetében adatot továbbítson a mérkőzésről az MLSZ engedélye és/vagy a csapat/igazgatóság hozzájárulása szükséges. A közvetítés megakadályozható a pályarendszabályok közzétételével oly módon, hogy aki a figyelmeztetés ellenére adatot továbbít a mérkőzésről, azt el lehet távolítani. A pályarendszabályok alábbi linken olvashatóak részletesen:

https://meccsjegy.mlsz.hu/docs/MLSZ_palyarendszabalyok_20190208.pdf

8.         Rendezői mellények

A Magyar Labdarúgó Szövetség Somogy Megyei Igazgatóságának célja, hogy a szakmai segítségen túl alkalmanként eszközzel, felszereléssel támogassa az egyesületeket. Mivel minden sportszervezet köteles főrendezőt, továbbá rendezőket kijelölni az általa rendezett hazai mérkőzésre, így rendezői mellény egységcsomagot biztosít az igazgatóság a megyei csapatok számára. A csomag tartalma: 1 főrendezői + 9 rendezői mellény (sorszámozott).  

A rendezői mellényeket az MLSZ Somogy Megyei Igazgatósága a Somogy Megyei Társadalmi Elnökség támogatásával ingyenesen biztosítja egyesületei részére.

9.         Nevezéssel kapcsolatos anomáliák

A tavalyi évhez viszonyítva egyszerűsödött a nevezési felület, de még így is sok egyesületnek okozott technikai problémát a megfelelő dokumentáció feltöltése. Az igazgatóság soron kívül kezelte a kialakult helyzetet. Prioritásként hangsúlyozva az egész nevezési időszakban, hogy minden csapat abba a bajnokságba adja be a nevezését, ahol sportszerűen a Fair Play szellemében végig is játsza a bajnokságot, megtisztelve a többi benevezett csapatot is ezáltal.

10.     Sorsolással kapcsolatos kérdéskör

Az MLSZ SMI Versenyügyi biztosa Schlégl László kiemelte, hogy az extrém kérésektől eltekintve, az IFA rendszer által megadott protokollt követve készült el az összes bajnokság sorsolása.

Az időpont egyeztető értekezlet utolsó napirendi pontján még lehetséges a közös megegyezés és változtatás, ami átvezetésre kerül a rendszerbe.

A labdarúgás Versenyszabályzata szerint:
„27. §. „A forduló, mérkőzés sorsolt időpontjának, helyszínének megváltoztatása
(2) A mérkőzés sorsolt időpontjának, helyszínének megváltoztatása
a) A sorsolás, időpont egyeztető értekezletek után a bajnokságot kiíró szövetség Versenybizottsága már csak a két csapat a mindenkor hatályos ügyviteli rendszerben való írásbeli megegyezése esetén módosíthatja a mérkőzés napját, kezdési időpontját, helyszínét.”
A pályaválasztó csapat sem változtathat az ellenfél hozzájárulása nélkül!
Az időpont egyeztető értekezlet után,  a - csak az IFA rendszerben kialakított felületen- módosításokat térítésmentesen, a mérkőzés kisorsolt időpontjánál 15 nappal előbb lehet benyújtani.
Ha a változtatás a mérkőzés előtt 15-8 nap között történik, akkor 5 000 Ft az eljárási költség; ha a változtatás a mérkőzés előtt 8 napon belül történik, akkor 10 000 Ft.
A befizetést igazoló bizonylatot a kérelemhez fel kell tölteni!
Ezért célszerű az IFA-ba történő feltöltés előtt az ellenféllel egyeztetni, mert ha a kérelmet nem hagyja jóvá, az elutasításra kerül, és a befizetett eljárási díj nem kerül visszautalásra.
A díjat az MLSZ SMI  11707024-20480851   számú számlájára kell átutalni, a közleménybe be kell írni, hogy melyik mérkőzés módosítási díja.
Bármely feltétel hiánya a kérelem elutasítását vonja maga után!

11.     Biztonságtechnikai bejárás

Az MLSZ Somogy Megyei igazgatója ismertette az MLSZ SMI által szervezett versenyrendszerek sportlétesítményeiben megtartásra kerülő biztonságtechnikai ellenőrzések követelményeit. A sporttörvény 63.j (3b) és az MLSZ Biztonsági Szabályzat 10.§ (1la) pontja alapján a IV. osztályú pályák G kategóriájú sportlétesítményeket biztonságtechnikai szempontból a rendőrség, a katasztrófavédelem, az egészségügyi államigazgatási szerv, a létesítmény használó sportszervezet, a tulajdonos, az üzemeltető legalább kétévente egy alkalommal közösen ellenőrzi. A megyével kapcsolatos pontos metódus kidolgozás, előkészítés alatt van. Várhatóan az ősz folyamán minden megye első osztályú csapatnál megtörténik a hitelesítési fázis.

12.     MK sorsolás 2. megyei forduló

Gobodics Tamás segítségével megtörtént a Magyar Kupa Megyei Selejtező 2. fordulójának kisorsolása a ligaértekezleten résztvevő egyesületek jelenlétében. A sorsolás a következőképpen alakult: először a pályaválasztó csapatok lettek kihúzva az urnából, majd a második körben a hazai csapatok mellé lettek az ellenfelek kisorsolva. A 2. forduló párosításai:

Nagyatádi FC – Somogysárd SE

Kadarkút KSK – Marcali VFC

Balatoni Vasas SE – Hetes Vikár SC

Magyaregres SZ.E – Nagybajomi AC

13.  Infrakeret - ELN határozat

A Magyar Labdarúgó Szövetség Somogy Megyei Társadalmi Elnöksége (5) igen, (O) tartózkodás és (O) nem - határidőben és határozatképességet eredményező számban érkezett - szavazattal (a szavazólapok jelen jegyzőkönyv mellékletét képezik) meghozta a következő 9/2019. (VII.04.) ELN. sz. határozatot:

A Magyar Labdarugó Szövetség (a továbbiakban: MLSZ) Somogy Megyei Társadalmi Elnöksége (a továbbiakban: Elnökség) megvizsgálta a Somogy megyei infrastrukturális beruházási igényeket ,és jelen határozat mellékletében szereplő keretszámmal támogatja és javasolja, hogy az MLSZ Somogy Megyei Igazgatóság igazgatója a Somogy megyei sportszervezetek igényeinek értékelését és a beruházási értéket a javasolt támogatási értékkel hagyja jóvá, továbbítsa az MLSZ felé és véglegesítse az erre létrehozott EKR igazgatósági felületen.

14.         Játékvezetői szabályváltozások

Kiss Balázs megyei instruktor tartott előadást a témában. Részletesen, videókkal alátámasztva mutatta be a jelentősebb szabályváltozásokat.

A labdarúgás nemzetközi szabályalkotó testülete, az IFAB 2019. március 2-i, a skóciai Aberdeenben megrendezett közgyűlése számos, a labdarúgás játékszabályait érintő kiegészítést és pontosítást fogadott el, melyek június 1-től kerülnek bevezetésre.

Az új szabályok közül három egy kétéves, nemzetközi kísérletet követően került elfogadásra:

• a sárga és piros lap bevezetése a csapatvezetők sportszerűtlen viselkedése esetén;

• a lecserélt játékosnak a határolóvonal legközelebbi pontján kell elhagynia a játékteret;

• kirúgás és a védő csapat javára, a saját büntetőterületükön belül megítélt szabadrúgás esetén, a labda az elrúgás pillanatától játékba kerül (megjátszható, mielőtt elhagyná a büntetőterületet).

A legjelentősebb módosítás talán a kezezést érinti, idén nyártól a támadócsapat által elkövetett nem szándékos kezezés is bizonyos esetekben büntetendő lesz. Számos más egyéb módosítás mellett változni fog még az is, hogy:

• a támadó játékosoknak legalább 1 m távolságot kell tartaniuk a ‘sorfaltól’;

• a kezdésnél a pénzfeldobást nyerő csapat választhat, hogy elvégzi-e a kezdőrúgást;

• büntetőrúgáskor a kapusnak a kapuvonalon (nem előtte vagy mögötte) kell állnia, de a rúgáskor elég csak az egyik lábának a kapuvonalon (vagy azzal egy vonalban, ha a láb a levegőben van) lennie;

• és egy új labdaejtési eljárás is bevezetésre kerül (ideértve azokat az eseteket, amikor labdaejtéssel kell folytatni a játékot, ha a labda eltalálja a játékvezetőt, majd a kapuba kerül, ha a labdát birtokló csapat megváltozik, vagy ha egy ígéretes támadás indul).

Kérés esetén a csapatok számára kiküldhető a tájékoztató anyag, továbbá alábbi elérhetőségen a részletek is megtekinthetők.

https://szovetseg.mlsz.hu/file/newse/22974/file/ifab_log_changes_and_clarifications_hu.pdf

Az itt közölt változtatások 2019. június 1-től léptek életbe.

15.         Országos Utánpótlás

A tavalyi évadokhoz hasonló módon az MLSZ dél-nyugati csoportjának U-17, U-19 III. osztályú bajnokságait Somogy megye szervezi és bonyolítja le.

16.         Adatbank hibái – Megye IV Észak

Nemes Nándor igazgató úr tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az Adatbankon előfordulnak hibák, nem jól emeli át az Adatbank az információkat és adatokat az IFA rendszerből. Az igazgatóság tud a problémáról többször jelezte ezt az országos szervezetnek. Országos jelenségről van szó – igyekeznek mihamarabb orvosolni a problémát az illetékesek. Bármilyen adatbankkal kapcsolatos észrevételt, hibát a felületen található hibabejelentőn kell megtenni.

17.         Időpont egyeztető

Az időpont egyeztetés két szekcióban zajlott a tájékoztatók után. Schlégl László versenybizottsági tag a Megye I és II csapatait koordinálta, míg Nemes Nándor megyei igazgató a megyei harmad és negyed osztályú csapatok kéréseit rögzítette.

 

MLSZ SMI


További hírek

Általános
Somogy Vármegyei Veterán labdarúgó bajnokság.
Általános
Bővült a Somogy vármegyei játékvezetők száma
Szponzorok