TÉLI ÁTIGAZOLÁSI TÁJÉKOZTATÓ 2020.

2020. január. 16., 12:43   |    

TÉLI ÁTIGAZOLÁSI TÁJÉKOZTATÓ 2020.

Tájékoztatjuk az Egyesületeket, hogy az alábbi tájékoztató az MLSZ Nyilvántartási, Igazolási és Átigazolási Szabályzat rövid kivonata.

További információt a 2020.01.01-én hatályba lépett, több pontjában is változott NYIÁSZ szabályaztában olvashatnak!

LABDARÚGÁS - Átigazolási időszak:
Felnőtt és U6-U19: 2020. január 15. – február 14. éjfél
(amennyiben az átadó sportszervezet hozzájárul az átigazoláshoz!)

Öregfiúk: 2020. január 15. – február 14. éjfél
(amennyiben az átadó sportszervezet hozzájárul az átigazoláshoz!)

Hivatásos labdarúgók belföldi átigazolása: 2020. január 15. – február 14. éjfél

FUTSAL - Átigazolási időszak:
Felnőtt és utánpótlás: 2020. január 15. – február 14. éjfél
(amennyiben az átadó sportszervezet hozzájárul az átigazoláshoz!)

VERSENYIGAZOLVÁNYOK LEADÁSA

Az Igazolások, Átigazolások benyújtása és a versenyengedély kérelem csak elektronikus úton az IFA rendszeren keresztül történik!

Felhívjuk az egyesületek figyelmét, hogy átigazolási kérelem benyújtásakor, ha nem szabályszerűen kitöltött átigazoló lap (hivatalos pecséttel, cégszerű aláírással, valamint a labdarúgó és törvényes képviselő aláírásával) kerül feltöltésre, a kérelem automatikusan elutasításra kerül!

A 2019-2020-as bajnoki évre érvényes versenyengedéllyel rendelkező labdarúgó átigazolása esetén a labdarúgó versenyigazolványát az illetékes megyei Igazgatóságon le kell adni. A labdarúgó átigazolását követően az új sportszervezetébe érvényes Versenyigazolványa csak ezt követően kerülhet kinyomtatásra!

IGAZOLÁSOK (csak 5. életévet betöltött magyar állampolgár)

Szükséges dokumentumok:

a) Kitöltött, aláírt, lepecsételt igazoló lap (3. sz. melléklet)

b) Anyakönyvi kivonat

c) Személyi igazolvány mindkét oldala, vagy útlevél

d) 1 hónapnál nem régebbi színes igazolványkép

e) NYIÁSZ szerinti 2. sz. melléklet

2. ÁTIGAZOLÁSOK

Szükséges dokumentumok:

a) Kitöltött, az átadó, átvevő csapat által cégszerűen aláírt, lepecsételt és a labdarúgó (törvényes képviselő) által aláírt Átigazoló lap (4. sz. melléklet)

b) Személyazonosságot igazoló dokumentum (személyi igazolvány mindkét oldala, vagy útlevél)

c) Utánpótlás korosztálynál, amennyiben a játékosnak 2 éven belül volt adott egyesületében hivatalos mérkőzésen való pályára lépése:

 - megkötött megállapodás,- működési költségtérítésre vonatkozó számla, a pénzmozgás megtörténtének igazolása (kötelező banki átutalás!)

d) Az amatőr férfi, női, valamint futsal 19 év feletti labdarúgó átigazolásakor, amennyiben a játékosnak 2 éven belül volt adott egyesületében hivatalos mérkőzésen pályára lépése:

 - működési költségtérítés érvényesíthető, de az átadó sportszervezet lemondhat róla.

NYIÁSZ 16 § 1 g):

A versenyengedélyeket kizárólag a labdarúgók eredeti, írásos hozzájárulásával lehet igényelni. A Versenyengedély igénylő lapot (14. sz. melléklet) ki kell tölteni és alá kell írniuk a labdarúgóknak (kiskorú labdarúgó esetén a törvényes képviselő is) az adott bajnoki szezonra vonatkozólag. A Versenyengedély igénylő lapot nem kell feltölteni a mindenkor hatályos ügyviteli rendszerbe a versenyengedély elektronikus úton való megigénylésekor, de a hiánytalanul kitöltött dokumentumot a sportszervezet köteles megőrizni legalább 5 évig és ezen időtartamon belül köteles bármikor az MLSZ rendelkezésére bocsátani, ha az MLSZ erre írásban felszólítja. Amennyiben a sportszervezet az eredeti Versenyengedély igénylő lapot nem tudja az MLSZ felé bemutatni, a sportszervezettel szemben fegyelmi eljárás indítható. A dokumentumot szakáganként kell kitölteni, aláírni.

NYIÁSZ 13 § 3 n):

„A” táblázat, felnőtt működési költségtérítés:
1) Az amatőr férfi, női, valamint futsal 19 év feletti labdarúgó belföldi átigazolásakor, a téli átigazolási időszakban az átadó és az átvevő sportszervezet a jelen szabályzatban előre meghatározott maximum összeghatárig állapodhat meg az „A” táblázatnak megfelelően. (Az összegek forintban megállapítottak, és az átvevő sportszervezet besorolása alapján számítandóak).
1 a) A felnőtt működési költségtérítés a téli átigazoláskor fizetendő, minden egyes alkalommal. A működési költségtérítés megfizetésén felül az átigazolás csak akkor hajtható végre, ha ahhoz az átadó sportszervezet hozzájárul.
1 b) Később, ezen táblázat alapján további pénzügyi követelés nem érvényesíthető.
1 c) A táblázat alkalmazása csak belföldi sportszervezet váltások esetére értendő.
1 d) Az átvevő sportszervezet a megállapodás szerinti összeget az átigazolás előtt banki átutalással köteles teljesíteni az átadó sportszervezetnek. Az átigazoláshoz szükséges okiratokkal (átigazoló lap, működési költségtérítésre vonatkozó számla, szükség esetén a megkötött megállapodás) együtt a pénzmozgás megtörténtének igazolását is be kell nyújtania az MLSZ illetékes szervéhez, ennek hiányában – amennyiben a NYIÁSZ eltérően nem rendelkezik – a labdarúgó nem igazolható át.

1 e) A két sportszervezet felnőtt működési költségtérítés megállapodás szerinti összegének meg nem fizetése esetén a labdarúgó nem igazolható át.

1 f) A fenti 1d) és az 1e) pont alól kivételt képez az, amikor az átvevő sportszervezet az átigazolási kérelmét az adott átigazolási időszakra vonatkozó átigazolási határidőig bizonyíthatóan a mindenkor hatályos ügyviteli rendszerben benyújtotta, azonban az átadó sportszervezet számlázási kötelezettségének az adott átigazolási időszak lejártáig nem tett eleget. Ennek következtében a labdarúgó után jelen táblázat vagy megállapodás alapján fizetendő, működési költségtérítés fizetésének az átvevő sportszervezet nem tudott az adott átigazolási időszak lejártáig eleget tenni. Ebben az esetben az MLSZ a labdarúgót átigazolja és az illetékes Fegyelmi Bizottsága fegyelmi eljárást indít a vétkes sportszervezettel szemben. A fegyelmi eljárás megindítása nem szünteti meg a működési költségtérítés megfizetésének kötelezettségét.

1 g) Az átadó sportszervezet írásban lemondhat az „A” táblázatban szereplő felnőtt működési költségtérítésről.

1 h) Amennyiben az adott jogosult sportszervezet (vagy a labdarúgó szakosztálya) megszűnt, vagy a működési költségtérítés fizetésének esedékessé válásakor a jogosult sportszervezet nem tagja az MLSZ-nek, illetve nem tud versenyzési lehetőséget biztosítani a labdarúgónak vagy a jogosult nem fordul az MLSZ IVB felé, úgy a táblázatban foglalt működési költségtérítés megfizetésének kötelezettsége megszűnik.

1 i) Abban az esetben, ha egy labdarúgó egy éven belül (tél-nyár, nyár-tél) külföldről másik magyar sportszervezetbe igazol vissza, az új sportszervezet köteles megfizetni azt a felnőtt működési költségtérítést a játékos legutóbbi magyar sportszervezetének, amelyet közvetlen odaigazolása esetén kellett volna fizetni.

Akadémiák*: A Double Pass auditon akadémiai státuszt megszerző sportszervezetek.

„B” táblázat, utánpótlás működési költségtérítés:
2) Az amatőr 19 év alatti férfi utánpótlás labdarúgó (kivéve futsal) belföldi átigazolásakor minden esetben, minden átigazolási időszakban a „B” táblázatban foglaltak szerinti összeg fizetendő az ott töltött éveknek megfelelően. Működési költségtérítésként elszámolható az a bajnoki év, melyre a labdarúgó érvényes versenyengedéllyel rendelkezett és az adott bajnoki évben hivatalos mérkőzésen pályára is lépett. Az U19-es korosztályból adott bajnoki idényben kiöregedő amatőr labdarúgók az idény végén az adott, NYIÁSZ-ban meghatározott nyári átigazolási időszakban is a „B”, utánpótlás amatőr működési költségtérítésre vonatkozó táblázata alapján válthatnak sportszervezetet. A felnőtt sportszervezet kategóriáját mindig a vele szerződésben álló utánpótlás sportszervezet besorolása szerint kell meghatározni.

2 b) Utánpótlás labdarúgó átigazolása esetén a 12 év alatti időszakra (ideértve az U12-es korosztályból adott bajnoki idényben kiöregedő amatőr labdarúgót is) a táblázatban szereplő összeg 10%-a fizetendő.

2 c) A táblázatban szereplő összegektől, minden átigazolási időszakban, a két sportszervezet közös megállapodás alapján eltérhet úgy, hogy a táblázatban feltüntetett működési költségtérítési összegek minimum 10%-a minden esetben kötelezően fizetendő.

2 e) Az átvevő sportszervezet a megállapodás szerinti összeget az átigazolás előtt banki átutalással köteles teljesíteni az átadó sportszervezetnek. Az átigazoláshoz szükséges okiratokkal (átigazoló lap, működési költségtérítésre vonatkozó számla, szükség esetén a megkötött megállapodás) együtt a pénzmozgás megtörténtének igazolását is be kell nyújtania az MLSZ illetékes szervéhez, ennek hiányában – amennyiben a NYIÁSZ eltérően nem rendelkezik – a labdarúgó nem igazolható át.

2 f) A két sportszervezet utánpótlás működési költségtérítés megállapodás szerinti vagy a táblázat szerinti összegének meg nem fizetése esetén a labdarúgó nem igazolható át.

2 g) Abban az esetben, ha az átvevő sportszervezet az átigazolási kérelmét bizonyíthatóan, az írásbeli felszólításától számított 8 napon belül a mindenkor hatályos ügyviteli rendszerben szabályosan benyújtotta – azonban az átadó sportszervezet számlázási kötelezettségét elmulasztotta, és emiatt a labdarúgó után jelen táblázat vagy megállapodás alapján fizetendő, működési költségtérítés fizetésének az átvevő sportszervezet nem tudott eleget tenni –, úgy az MLSZ a labdarúgót az átvevő sportszervezet írásbeli felszólításától számított 8 nap után átigazolja, és fegyelmi eljárást indít a vétkes sportszervezettel szemben. A fegyelmi eljárás megindítása nem szünteti meg a működési költségtérítés megfizetésének kötelezettségét.
2 h) Amennyiben az adott jogosult sportszervezet (vagy annak a labdarúgó szakosztálya) megszűnt, vagy a működési költségtérítés fizetésének esedékessé válásakor nem tagja az MLSZ-nek, vagy saját hibájából (visszalépés vagy kizárás) nem tud versenyzési lehetőséget biztosítani a labdarúgónak, vagy nem fordul MLSZ IVB felé, úgy a táblázatban foglalt működési költségtérítés megfizetésének kötelezettsége megszűnik.

2 i) A jelen „B” táblázat alapján az amatőr utánpótlás működési költségtérítés megfizetésének kötelezettsége a labdarúgó első hivatásos szerződésének megkötéséig áll fenn azzal, hogy ezt követően utánpótlás működési költségtérítésre vonatkozó pénzügyi követelés nem érvényesíthető (további státuszváltozás esetében sem).

KIVÉTELES ÁTIGAZOLÁSI LEHETŐSÉG:

NYIÁSZ 19 § 1. m):
Belföldi átigazolás esetén, ha a 17. életévét betöltött amatőr labdarúgó 12 hónapig az érintett szakág egyetlen sportszervezet labdarúgó csapatában sem kezdő, sem cserejátékosként nem lépett pályára hivatalos mérkőzésen.

Belföldi átigazolás esetén, ha a 17. életévét be nem töltött amatőr labdarúgó 6 hónapig az érintett szakág egyetlen sportszervezet labdarúgó csapatában sem kezdő, sem cserejátékosként nem lépett pályára hivatalos mérkőzésen.

E pont szerinti különleges átigazolásra is alkalmazni kell a működési költségtérítésre vonatkozó rendelkezéseket (beleértve a működési költségtérítés megfizetését) azzal, hogy az átadó sportszervezet hozzájárulása nem szükséges az átigazoláshoz és a labdarúgó utolsó pályára lépéstől számított 2 éven belül lehet a működési költségtérítésre vonatkozó rendelkezéseket érvényesíteni.

MLSZ SMI

 

 

 

 


További hírek

Általános
Somogy Vármegyei Veterán labdarúgó bajnokság.
Általános
Bővült a Somogy vármegyei játékvezetők száma
Szponzorok